201711.05
0

Zelene uporabne površine na strehi

Ravna streha je pogosto neizkoriščena v smislu prodajne uporabne površine objekta. Pri načrtovanju prodajnih površin objekta se pogosto pozabi, da je ravna streha površina, na kateri je mogoče urediti teraso, igrišče ali celo zelenjavni vrtiček. Takšna ureditev strehe predstavlja dodano vrednost objekta v smislu atraktivnosti in dejanskih uporabnih površin.
Na sliki je primer intenzivne zelene strehe na garaži objekta, ki se uporablja kot dodatna uporabna površina – okrasni vrt s teraso.
Pri načrtovanju uporabne strehe je potrebno biti tudi pozoren na dovoljene gabarite in s tem povezano maksimalno višino objekta. 20151002_094229 Možnosti uporabe strešnih površin so raznolike.Streha se lahko izkoristi kot velika reklamna površina. Na strehi objekta, v katerem ima podjetje svoje prostore, se lahko izoblikuje logotip podjetja, ki je viden iz višjih stavb v okolici.
Ekstenzivno ozelenjena streha, poraščena z nizkimi trajnicami,je najpriročnejša za oblikovanje raznih vzorcev in oblik. Možne so kombinacije rastlin različnih struktur in barv cvetenja. V kombinaciji z neporaščenimi prodnatimi površinami lahko dosežemo kontrast z jasnimi črtami, kar je še posebej primerno za oblikovanje logotipov podjetij na strehah poslovnih zgradb.

Intenzivno ozelenjene strehe ponujajo poleg estetskega učinka tudi uporabo strešnih površin za življenjski prostor ljudi. Na njih je možno urediti prostore za oddih, otroška igrišča, vrtove, zelenjavne vrtičke,…

Možne so tudi kombinacije ekstenzivnih in intenzivnih zasaditev na strehah. Na področjih, kjer nam statika to omogoča, se izvedejo korita, v katera se nasuje debelejša plast substrata in zasadi višje ekstenzivne rastline. Na področjih iste strehe, kjer smo omejeni s težo, pa se izvede enostavna lahka ekstenzivna ozelenitev.

Miha Gorjanc dipl.ing.gr.

041900797